Bläckpatroner

Upptäck nyttiga tips och råd om bläckpatroner

Bläckpatroner refill - fakta och tips

Att fylla på gamla bläckpatroner är billigt och miljövänligt – ett s.k. refillset kostar ca 30 procent av priset på en originalpatron. Konceptet är dock inte lika vanligt i Sverige som i övriga Europa.

Genom att köpa kompatibla bläckpatroner – istället för skrivarbläck i original – sparar du ca häften av nypriset. Du som däremot väljer en refillösning sparar i genomsnitt 70 procent. Att fylla på bläckpatroner kan dock vara en aning komplicerat, särskilt för toners. Du som ska fylla på din gamla bläckpatron bör emellertid tänka på följande:

  • Se alltid till att ha lite påfyllnadsbläck hemma och fyll på din bläckpatron innan den hunnit ta slut helt. Detta för att undvika att munstycket torkar igen. Ifall bläckpatronen torkar igen – doppa munstycket i lite varmt vatten tills munstycket åter släpper igenom bläck.
  • Du som fyller på bläckpatroner med datachip som anger patronens bläcknivå kan få problem med indikationen för kvarvarande bläcknivå.
  • Återfyllda bläckpatroner ger inte alltid samma utskriftskvalitet som nya originalpatroner. Du som har behov av fotoutskrifter bör således använda originalbläck.

Fyll på bläckpatron och skriv ut ekologiskt

Att fylla på bläckpatroner är inte bara billigt utan också bra för miljön. Företaget Eko Print i Stockholm har som sin affärsidé att sälja återfyllda bläckpatroner i utbyte mot att kunden lämnar in sin gamla bläckpatron. Att fylla på gamla bläckpatroner är fortfarande nytt i Sverige – därför finns det f.n. ganska få butiker som fyller på gamla patroner. Att köpa färdiga refillpaket – för påfyllning hemma – är däremot sällan något problem.

Reklamlänkar

Andra aspekter på bläckpatroner

Bläckpatroner – olika fabrikat