Bläckpatroner

Upptäck nyttiga tips och råd om bläckpatroner

Bläckstråleskrivare - fakta och tips

Bläckstråleskrivare använder traditionella bläckpatroner, medan laserskrivare använder lasertoner – för utskrifter i färg eller svartvitt.

Bläckstråleskrivare använder olika antal bläckpatroner. De enklaste bläckstråleskrivarna är utrustade med en enda kombipatron, medan dyrare modeller har en bläckpatron i varje färg. Nackdelen med bläckstråleskrivare med en patron är att hela patronen måste bytas, trots att bara en färg tagit slut. I enklare skrivarmodeller finns skrivarbläck i färgerna rött, svart, blått och gult medan dyrare modeller har fler färger för att utskrifterna på papperet, så exakt som möjligt, ska motsvara den bild som visas på skärmen innan utskrift.

Utskrifter med hög kvalitet – men kort livslängd

Utskriftskvaliteten från moderna bläckstråleskrivare är mycket hög; att skriva ut foton är sällan något problem. Den som vill fördjupa sig i utskriftskvaliteten hos olika bläckstråleskrivare kan läsa olika test – i samband med tester jämförs parametrar som utskriftskvalitet, bläckförbrukning och snabbhet hos bläckstråleskrivaren. Däremot är utskrifternas livslängd begränsad, såvida man inte skriver ut med pigmentbaserat bläck. Att skriva ut testamenten och liknande dokument, som förutsätts hålla i många år, på en bläckstråleskrivare är således inte att rekommendera.

Laserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Fördelen med laserskrivare framför bläckstråleskrivare är snabbare utskrifter, lägre kostnad per utskrift och längre livslängd, medan ett högre inköpspris är den mest påtagliga nackdelen. De allra flesta standardkonsumenter karar sig emellertid bra med en enkel bläckstråleskrivare, då man sällan skriver ut tjocka textdokument för privat bruk.

Reklamlänkar

Andra aspekter på bläckpatroner

Bläckpatroner – olika fabrikat